Werkwijze

Het contact

Als u een object heeft dat restauratie nodig heeft, neemt u eerst contact met mij op via de telefoon of de e-mail. Het is erg lastig om het benodigde werk in te schatten over de telefoon, maar een afspraak valt op deze manier wel te maken. Met een e-mail kunt u alvast wat foto's meesturen, zodat ik van te voren weet waar het omgaat. Aan de hand van foto's is het makkelijker om een inschatting te maken. Het beste blijft om het object in handen te hebben.

 

Bij de afspraak zal ik met u overleggen over uw wensen en kijken naar de conditie van het object. Tijdens de afspraak zal ik schatting maken van de kosten en het benodigde werk. Dit zal vervolgens via een e-mail aan u gestuurd worden ter bevestiging. Bij de offerte zit een korte conditie omschrijving van het object, de behandelmethode, foto's van het object en natuurlijk de prijsindicatie. 

 

Vervolgens zal ik het object behandelen. Gedurende de behandeling zal ik contact met u houden als er onverwachte punten naar voren komen. Zodat u altijd weet wat er speelt. Als het object klaar is, zal ik contact met u opnemen voor een afspraak om het op te halen. 

 

Als laatste stap krijgt u een factuur. Bij dit document zal standaard korte omschrijvingen zitten van de conditie vooraf, de behandelingsvoorstel, de daadwerkelijke behandeling, de gebruikte materialen en foto's van voor en na de behandeling.

 

De behandelingen

De behandelingen die onder restauratie vallen kunnen ver uit een lopen. Het blijven bij het verstevigen van een zwak oppervlak tot het geheel reconstrueren van een object uit een hoop scherven. Dus gooi uw stuk gevallen vaas niet weg, er is nog hoop. 

Om u een idee te geven wat mogelijk is, geef ik u een lijst met werkzaamheden:

- Verstevigen van barsten

- Reinigen van objecten

- Verwijderen van oude restauraties

- Verlijmen van scherven

- Verlijmen van kleine afgebroken schilfers

- Aanvullen van afgebroken schilfers

- Aanvullen van ontbrekende scherven

- Reconstrueren van ontbrekende delen, zoals oren

- Retoucheren van aanvullingen

Er vallen nog een aantal dingen binnen mijn werkzaamheden. Neem vooral contact met mij op, zodat we er samen achter kunnen komen of ik iets voor u kan betekenen.

 

Installatie en montage

Naast restauratie werk kan ik ook objecten van verschillende materialen monteren en installeren in tentoonstellingen. Er kan gedacht worden aan het insnijden van schuim voor versteviging van objecten in lades. Of objecten op kleine steunen plaatsen. Maar ook het inrichten van vitrines. 

 

De ethiek

De behandelingen worden volgens een ethische standaard uitgevoerd. De Ethische Code van het E.C.C.O.  (European Confedation of Conservator-Restorers' Organisations) is hierbij leidinggevend. In deze code wordt onder andere gesproken over de authenticiteit van het object; de eisen die worden gesteld aan de gebruikte materialen; en de reversibiliteit (omkeerbaarheid) van materialen en behandelingen.