Keramiek

Dit beeldje (of plastiek) van een vrouw en een jongen is van wit aardewerk met een kleurloos glazuur. Na een val zijn de hoofden afgebroken net als enkele scherven midden in het beeld. De scherven midden in het beeld zorgde voor een uitdaging. De plaats van het gat maakte het lastig om de scherven terug te plaatsen. Dit is vergelijkbaar met het plaatsen van een legosteentje midden in de muur van het legohuis. Met veel passen en meten is gelukt om de scherven terug te plaatsen. De breukranden zijn aangevuld en geretoucheerd.

Deze japanse papkom is van ceramiek met een groene en bruine glazuur. Door de tijd heen heeft vele kleine beschadigingen opgelopen, deze zijn nu een belangrijk onderdeel geworden van de kom. Hij had wel de pech om 5 stukken te zijn gebroken. Dit was een leuk project om uit te voeren, juist omdat hij niet meer in perfecte staat is. De restauraties moeten daardoor niet té perfect eruit zien.

De restauratie bestaat uit een verlijming, aanvulling van de breuklijnen en retouches op deze aanvullingen. De retouches hebben het karakter van de schaal gekregen. De verkleuringen en beschadigingen zijn doorgetrokken op de aanvullingen. De kom lijkt nu weer een geheel te vormen.  

Deze baardmankruik komt uit de Middeleeuwen en is gemaakt van keramiek met een zoutglazuur.  Deze komt uit een archeologisch opgraving en miste een groot deel van de scherven. De eigenaar had de aanwezige scherven al verlijmd. Dit was goed uitgevoerd en heb ik laten zitten. De wens was om weer een volledig object te krijgen, zonder dat het archeologische karakter verdwijnt. 

De ontbrekende delen zijn gereconstrueerd in gips en geretoucheerd. Om de reconstructies te maken is er gebruik gemaakt van mallen, maar is er ook met de hand gevormd. De breuknaden zijn goed zichtbaar gebleven. De retouches hebben zoveel mogelijk het uiterlijk van de vaas gekregen. De uitdaging bij dit object lag in het reconstrueren van onderdelen, waarvan de vorm niet meer helemaal bekend is. 

Porselein

Dit is een porseleinen meubilair voor een poppenhuis bestaande uit een tafel, een bank en vier stoelen. Ze hebben allemaal een decoratie van typische Nederlandse taferelen in blauw. De tafel en de stoelen waren in het verleden stuk gegaan en door de eigenaar geplakt. De lijm was bruin geworden. 

De bruine lijm is verwijderd en de onderdelen zijn gereinigd. Vervolgens is er verlijmd, aangevuld en geretoucheerd. Bij één stoel moesten de poten geheel gereconstrueerd worden. Met behulp van mallen zijn nieuwe poten gevormd. 

Dit kleine porseleinen hertje is slechts enkele centimeters groot. Voor de eigenaar was hij van grote emotionele waarde. Daarom is er voor de restauratie gekozen. De uitdaging zat hem in het kleine formaat. Handen lijken al snel kolenschoppen naast zulke kleine vormen, maar het hertje staat weer fier op zijn poten.

De twee scherven zijn verlijmd, aangevuld en geretoucheerd. 

Glas

Bij 'The Conservation Studio' kwam dit kleine vaasje van ongeveer 10 cm hoogte binnen, het was geheel in scherven gebroken. Ik kreeg de opdracht om de laatste stukken te verlijmen. 

Ook zijn enkele kleine lacunes in de bovenrand aangevuld. Op deze manier heeft de bovenrand een rustige uitstraling gekregen en is de kans kleiner dat er iets of iemand achter kan blijven haken.

Dit moderne glas sculptuur is gemaakt uit gefuseerd glas dat is geplaatst op een platte glazen sokkel. Hij was in drie stukken gebroken. De eigenares wilde graag weer genieten van de licht val door het gekleurde glas. 

De scherven zijn weer verlijmd. Op enkele plekken zijn aanvullingen aangebracht om te voorkomen dat iemand zich aan de scherpe randen kon openhalen en om de breuknaden minder opvallend te maken. Als laatste zijn de aanvullingen op de achterkant geretoucheerd, zodat het weer één geheel vormt. 

Steen

De scherf is het enige wat is gevonden van een schaal en behoort tot het Allard Pierson Museum in Amsterdam. Deze is vermoedelijk gemaakt uit Onyx. Een scherf alleen geeft niet duidelijk aan wat de vorm van het schaaltje is. Daarom is van Perspex een schaal gevormd waarin de scherf is geplaatst. 

Andere materialen

Deze kerstezel is van gips met een beschildering. In het verleden was hij zijn hoofd verloren. Het hoofd en de oren zijn toen weer teruggeplaatst met lijm en metalen pennen. Het rechter oor is toch weer losgekomen en kwijt geraakt. 

Bij deze restauratie moest het oor weer gereconstrueerd worden met gips. Daarbij had de verf op enkele plekken losgelaten en was de oude verlijming duidelijk zichtbaar. Het was leuk om het oor opnieuw te maken en bij het andere oor te laten passen. 

De oude verlijming is minder zichtbaar gemaakt. Het oor en een deel van de manen is gereconstrueerd en geretoucheerd. 

Installatie

Voor het Rijksmuseum van Oudheden heb ik een groot aantal objecten mogen installeren in een grote ladekast. Het gaat om een uitbreiding van de Nederlandse afdeling met de naam 'Archeologie uit je achtertuin.' In deze ladekast zijn zeer uiteenlopende archeologische vondsten te vinden uit meer dan 120 Nederlandse gemeentes. Mijn taak was het creëren van versteviging voor de objecten in de afzonderlijke lades en de objecten in de kast plaatsen. 

Het was erg leuk om zoveel verschillende objecten te mogen plaatsen van een kanonskogel tot een speelgoed en van kralen tot tegels.